Skip to main content

Streptokokken is een aandoening bij biggen die de meeste varkenshouders bekend is. Streptokokken behoren dan ook tot de meest voorkomende bacteriën bij varkens. De mooiste biggen liggen ineens dood in het hok, of biggen beginnen ineens de welbekende fietsbewegingen te maken.

Ziekteverschijnselen

De meest bekende ziekteverschijnselen bij streptokokken zijn hersenvliesontstekingen en gewrichtsontstekingen. Ook kunnen de bacteriën onder andere bloedvergiftiging, longontsteking, hartklepontsteking en andere ontstekingen veroorzaken.

Streptokokken bacterie

Vrijwel iedere big (en ieder varken) heeft streptokokken, meestal zonder ziekteverschijnselen. Het zijn dragers van de bacteriën.

De streptokokken bacterie komt voor in de dikke darm van de biggen. Deze kunnen door calamiteiten overspringen naar de dunne darm en dan worden ze gevaarlijk. Denk hierbij aan situaties van een verminderde of lage afweer, introductie van een nieuw type streptokokken door aankoop van nieuwe biggen/varkens, overbezetting, slecht klimaat enz.

Behandeling

U kunt de biggen behandelen met antibiotica. Zoals bij zoveel dingen, hoe eerder de behandeling plaatsvindt, hoe groter de kans op genezing.

Voorkomen

U kunt preventief een aantal dingen doen om de kans op bovenstaande te verkleinen.

  • Meng de tomen zo min mogelijk. In sommige tomen bevinden zich meer streptokokken dan in andere. Door de tomen niet te mengen vindt er minder overdracht plaats.
  • Kies goed voer! Door de juiste grondstoffen toe te passen in het voer komen er geen nutriënten in de dikke darm van de big die ervoor zorgen dat de streptokokken gevoed worden.
  • Het voorkomen van een beschadigde darm in de eerste week van het spenen is enorm belangrijk. De opstart MOET goed. Een beschadigde darm door bijvoorbeeld coli geeft streptokokken de kans om erdoor te komen en schade aan te richten.
  • Het is mogelijk om te vaccineren tegen streptokokken middels een autovaccin bij zeugen. Hiermee zorgt u ervoor dat de biest de biggen beschermt tegen ziekte en daardoor ook een betere bescherming biedt tegen streptokokken. Overleg dit met uw dierenarts

Wilt u meer weten over streptokokken of de gezondheid van uw dieren? Wij komen graag vrijblijvend bij u langs. Klik hier om een bezoek aan te vragen.